Acne: hoe kom je er vanaf?

Puistjes, mee-eters en onderhuidse ontstekingen: de meesten van ons hebben hier wel eens mee te maken gehad en weten dan ook dat het geen pretje is. Onzuiverheden op je huid komen regelmatig voor tijdens de pubertijd, maar ook in andere stadia van je leven kun je er mee te maken krijgen. Vaak ontstaat acne op je wangen, kin of voorhoofd, maar de aandoening kan eveneens op je armen, rug of andere plaatsen op je lichaam voorkomen. Dit kan je erg onzeker maken. De hoogste tijd dus om op onderzoek uit te gaan en erachter te komen wat de oorzaken van acne zijn en belangrijker nog: wat je ertegen kunt doen!

Verschillende soorten acne

Acne zie je in meerdere vormen. Zo is er acne vulgaris, die bij zo’n 80% van de pubers in Nederland voorkomt. De huid maakt te veel talg aan en in combinatie met een verhoorningsstoornis raken de poriën verstopt. Mee-eters en puistjes zijn dan het gevolg. Bij wat hevigere symptomen ontstaan er pukkels op verschillende plaatsen op je lijf en vormen zich bultjes onder de huid die uitgroeien tot puistjes of abcessen. Deze vorm wordt acne inversa genoemd. Als laatste komt ook mallorca acne regelmatig voor. Dit type kenmerkt zich door blaasjes op de huid die veroorzaakt worden door uv-stralen in combinatie met zonbeschermingsproducten. De haarzakjes gaan hierdoor ontsteken en je krijgt puistjes.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Erfelijkheid speelt een bepaalde rol bij acne. Pechvogels onder ons kunnen dan ook simpelweg door genetische factoren last van de huidaandoening krijgen. Daarnaast kunnen hormonale schommelingen eveneens een reden zijn waarom je huid onzuiverheden vertoont. Veel vrouwen hebben rond hun menstruatie meer last van uitbraken van puistjes. Ook tijdens de menopauze kan je huid onrustig worden. Ervaar je veel stress op school, thuis of op het werk? Dan stijgt het stresshormoon cortisol in je lichaam en gaan je talgklieren meer olie produceren, wat voor acne kan zorgen.

Voeding en de huid

Veel mensen geloven dat bepaalde voeding van invloed is op het ontstaan van acne. Chocolade of vet eten, zoals gefrituurde snacks of pizza, worden hier vaak mee in verband gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat ongezond eten niet van directe invloed is op de ontwikkeling van de huidaandoening. Wel is het zo dat zuivelproducten als melk en kaas voor acne kunnen zorgen. Het vermoeden bestaat dat de hormonen in deze producten de oorzaak hiervan zijn. Verder kan voeding die je bloedsuiker snel laat stijgen acne verergeren. Denk bijvoorbeeld aan zoetigheden en suikerhoudende dranken.

Wat kun je tegen acne doen?

Een goede verzorging van je huid is essentieel. Dagelijks reinigen voorkomt dat de poriën verstopt raken door vuil, talg en make-up. Er zijn vele balsems, gels en lotions die helpen om je huid te behandelen en tot rust te brengen. Heb je last van een ernstige vorm van acne, dan kun je samen met een dermatoloog een behandeling kiezen die bij jouw huidprobleem past. Ook het drinken van voldoende water draagt bij aan de hydratatie van je huid en je lichaam, hoewel het geen directe oplossing is voor je acne. Op het gebied van voeding is omega 3 goed om ontstekingen tegen te gaan. Je vindt omega 3 onder andere in vette vis en walnoten.

Tips voor een mooie huid

Om te beginnen is het essentieel om voor producten te kiezen die bij jouw huidtype passen. Zo heeft een droge huid baat bij een hydraterende crème en zijn er daarnaast speciale zalfjes en lotions die aansluiten op de behoeften van een vette of gevoelige huid. Je voorkomt hierdoor op simpele wijze dat je huid geïrriteerd raakt of uitdroogt. Af en toe een uurtje sporten is ook goed voor je skin. Het verlaagt je stressniveau en stimuleert je bloedcirculatie. Zorg ook voor voldoende slaap, zodat je huid zich ‘s nachts optimaal kan herstellen.

Waar heeft je huid nog meer baat bij?

Het is altijd een goed idee om voor jezelf te zorgen en stress zoveel mogelijk te verminderen. Dit doe je bijvoorbeeld door meditatie of ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Verder is het belangrijk om regelmatig je kussensloop te verschonen. Hiermee verhinder je namelijk dat bacteriën en vuil op je kussen de poriën verstoppen. Denk ook aan het gebruik van schone handdoeken en dep je gezicht na het wassen altijd voorzichtig droog, zodat je huid niet beschadigd raakt. Knijp de puistjes tot slot niet uit, want hierdoor ontstaan er eerder nieuwe ontstekingen.

WANT MORE?

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST LIFESTYLE, BEAUTY & HEALTH TIPS PLUS SOME EXCLUSIVE GOODIES!

We don’t spam! Read our Privacy Policy for more info.